coway sumbang dana covid-19

Coway Malaysia menyumbang RM300,000 kepada Dana Covid-19 Kementerian Kesihatan

posted in: Penapis Udara, Umum | 0

Coway Malaysia dengan rasminya telah menyumbang RM300,000 kepada Dana Covid-19 di bawah Kementerian Kesihatan(KKM). Ia adalah sumbangan utama selain sumbangan 300 pembersih udara baru-baru ini kepada lebih 38 hospital awam di seluruh Malaysia yang merawat pesakit Covid-19.

Inisiatif CSR, yang diadakan bulan ini bersempena Hari Kesihatan Sedunia, sejajar dengan komitmen syarikat untuk menyediakan kualiti udara yang mengubah hidup dan menyokong pesakit Covid-19 yang rentan yang dirawat di hospital, serta kakitangan kesihatan barisan depan yang merawat mereka.

coway sumbang dana covid-19

“Coway sangat menyedari betapa pentingnya meningkatkan usaha negara dalam masa kritikal ini, dan kami dengan senang hati menyumbangkan RM300,000 sebagai sumbangan perubatan kepada Dana MoH Covid-19. Kami ingin berperanan sebagai warganegara korporat Malaysia dan memberikan bantuan tepat pada masanya kepada Kementerian Kesihatan dalam pertempuran untuk membendung dan memerangi Covid-19, ”kata pengarah urusan Coway Malaysia, Kyle Choi Ki Ryong.

Menjelang Hari Kesihatan Sedunia, Coway Malaysia menjalankan kempen CSR dari Januari hingga April 2020. Syarikat itu menyumbangkan RM10 untuk setiap unit pembersih udara Coway yang dijual atau disewa dalam tempoh itu, untuk dana RM300,000 untuk membantu Kementerian Kesihatan memerangi Covid19.

“Kami menyedari kebimbangan yang semakin meningkat disebabkan oleh pandemi ini, terutama dengan meningkatnya jumlah kes, terutama dalam beberapa minggu terakhir dalam masyarakat Malaysia. Kami juga bersimpati dengan mereka yang dirawat di hospital dan memberi salam kepada barisan depan kesihatan yang telah bekerja lebih masa dalam memerangi penyakit ini, ”kata Choi.

Menyatakan rasa terima kasihnya, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, pemerintah berterima kasih atas kemurahan hati Coway Malaysia, yang tampil sebagai warga korporat yang prihatin untuk menyokong negara dalam perjuangannya melawan koronavirus.

“MCO Fasa 3 Bukan Pilihan, Mustahak,” tambahnya sambil menyoroti hashtag #STRONGERTOGETHER dan #KITAMESTIMENANG “, katanya.

Memandangkan sambutan yang memberangsangkan, Coway Malaysia mengatakan akan meneruskan kempen CSR Coway Air Purifier dalam beberapa bulan mendatang. Syarikat akan terus menyumbang RM10 per unit pembersih udara yang dibeli atau disewa, untuk membantu lebih ramai rakyat Malaysia yang terkena wabak tersebut.

Leave a Reply